Reklama
ZNAWCY EKOLOGICZNEJ ŻYWNOŚCI NAGRODZENI
Wpisany przez BKJ    środa, 14 czerwca 2017 12:43   



Co oznacza skrót BMI? Z czego produkowany jest olej rydzowy? Czego nie wolno używać w  gospodarstwie ekologicznym? Dlaczego powinno się ograniczyć spożycie soli? – to przykładowe pytania, z którymi zmierzyli się uczestnicy XIV edycji konkursu 'Smak ekologicznej żywności”. Po raz kolejny uczniowie z mazowieckich szkół podstawowych i gimnazjów musieli wykazać się wiedzą na temat ekologicznego rolnictwa i produktów z  niego pochodzących.

O tym, czym cechuje się rolnictwo ekologiczne, a także które produkty są najbardziej wartościowe, a które z nich najlepiej omijać szerokim łukiem najwięcej wiedzą uczestnicy organizowanego przez samorząd województwa mazowieckiego konkursu 'Smak ekologicznej żywności”.



Do ostatniego etapu przystąpiło 14 uczniów ze szkół podstawowych i 19 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.

Ostatecznie wyłoniono po trzech laureatów w każdej kategorii:

?    szkoły podstawowe:
I miejsce – Dorota Enerlich – Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w  Chorzelach  (pow. przasnyski),
II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),
III miejsce – Natalia Bilińska – Publiczny Zespół Szkół i Przedszkoli Samorządowych w Sochocinie (pow.  płoński);

?    gimnazja:
I miejsce – Julita Głodkowska – Gimnazjum w Lesznie (pow. przasnyski),
II miejsce – Wiktoria Masłowska – Zespół Szkół w Goworowie (pow. ostrołęcki),
III miejsce – Anna Błaszczak – Gimnazjum Publiczne im. Ludwika Krasińskiego w Krasnem   (pow. przasnyski).

Nagrodami w konkursie były – za każde I miejsce – tablet (nagroda ufundowana przez ARR), za II – aparat cyfrowy, a za III – smartwatch. Każdy z  uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom oraz grę planszową 'M@zowszanie”. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała także miła niespodzianka – zwiedzanie Pałacu Kultury i Nauki w  Warszawie.

Nagrody za II i III miejsce zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

 

facebook fan page