Uczestniczka programu MasterChef – Monika Goździalska, w piątek, 12 maja poprowadziła warsztaty i konkurs kulinarny dla młodzieży z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 w Ostrołęce. Uczniowie z klasy o profilu gastronomicznym mieli do wykonania 3 potrawy inspirowane kuchnią regionalną: racuchy z kaszy gryczanej, kartacze podane z sosem grzybowym oraz racuchy z jabłkami z konfiturą truskawkową z chilli i miętą.
Uczniowie z ochotą i zaangażowaniem podjęli wyzwanie.
Pracę młodzieży, poza Moniką Goździalską oceniały również Dorota Szatkowska, Barbara Kurzaj i Maria Seweryn, która od lat wspiera Fundację Drabina Rozwoju – organizatora przedsięwzięcia.
Spotkanie odbyło się w Multimedialnym Centrum Natura.
Podsumowała Dorota Drozdowska – Szymborska, prezes Fundacji Drabina Rozwoju.
Uczestnicy spotkania mogli również spróbować typowo kurpiowskich potraw, które przygotowały Elżbieta Prusaczyk i Czesława Kaczyńska.